top of page

NAGYVILÁG

Thaiföld 3. - Samui

Szöveg és fotók:  Szeszler Szilvia

Bangkokból a Bangkok Airways és a Thai Airways indít naponta többször belföldi járatot Samuira. Busszal is el lehet jutni a szigetre – kompon -, a buszokat az esti órákban kétszer indítják a Déli Busz pályaudvarról;  így az utazási idő hosszabb, 14-15 óra viszont lényegesen olcsóbb.

Ha mégis repülővel megyünk, érdemes tudni róla, hogy a több órás várakozást nem fontos pusztán a kisváros nagyságú bangkoki reptéren történő sétálással, shoppingolással tölteni, rendkívül kényelmes pihenésre is lehetőség van, mégpedig a Bangkok Air jóvoltából, amelynek lounge-ában, a jegyünk felmutatása után díjmentesen fogyaszthatunk üdítőket, snackeket, kávét, teát, süteményeket, miközben a rendkívül kényelmes székeken, kanapékon pihenhetünk.

 

Samui szigete

 

Koh Samui (Goh sa-moo-ee) szigetén az ember már mintegy 1200 éve megjelent; és amelyet még az 1700-as években is „Pulo Cornam’-ként jegyeztek (maláj nyelven), hiszen maláj fennhatóság alatt is állt akkortájt.

A malájokon túl gazdag kínai kereskedők is megvetették itt lábukat, később a brit, holland és portugál gyarmatok hajósai is útba ejtették hajóútjaik során, így az egykori felfedezetlen, kókuszpálmákkal fedett sziget álmos kis halászfalvait fokozatosan a nemzetközi hajóutak és kereskedelem részévé integrálták.  A muszlim halászok és a kínaiak is kolóniákat alkottak itt még az 1800-as években;

A sziget a Dél-Kínai tengerben, a Thai öbölben fekszik; mintegy 25 km hosszú és 21 km széles, kb. 247 km2 nagyságú. Manapság Surat Thani tartomány legfontosabb gazdasági központja;

A sziget igazi felfedezése mintegy harminc évvel ezelőttig váratott magára, először néhány hátizsákos turista töltötte itt boldog semmittevéssel napjait, de a közelség a fővároshoz és főleg az első repülőjáratok elindítása visszafordíthatatlanul a turizmus egyik fellegvárává változtatta Samuit, mely manapság a Thaiföldre utazók első számú célpontja.

 

63596_113029708766522_1274829_n.jpg
155880_113025782100248_2269664_n.jpg

Híres-neves trópusi partszakaszai a következők: északon a Maenam partszakasz, mely Koh Phangan szigete felé nyújt remek kilátást, gyönyörű fehér partokkal, kiváló éttermekkel.  Maenam és Bang Rak között található a halászok faluja, ahol idilli környezetben ismerhetjük meg a sziget hagyományos foglalkozását gyakorló emberek életét, hangulatos éttermek és kávézók is várnak minket.

 

Bang Rak szintén az északi parton, a keleti csücsökben található ahol barátságos éttermek mellett zajos éjszakai élel és bárokl gazdagítjhatják programunkat. szintén az Észak-keleti parton a Choeng Mon gyönyörű vízesésekkel, bevásárló központokkal és más szórakozási lehetőségekkel vár, maga a partszakasz nem annyira zsúfolt, mint például Chaweng.

 

Chaweng talán a leghosszabb és legnevezetesebb partszakasz keleten, mennyei szépségű hófehér partjaival, csodás sziklákkal, a Samui éjszakai élet központja is és a legtöbb bevásárlási lehetőség is itt található. Lamai ettől délre, mintegy alternatívája Chawengnek kicsivel rövidebb partszakaszon – ez a két partszakasz talán a legnépszerűbb és így a legzsúfoltabb is.

 

Na Thonban, található Samui fő hajózási központja és komp kikötője és a tartomány fővárosa, vásárlási lehetőségekkel, hangulatos kávézókkal.

68112_113028395433320_6161611_n.jpg
156372_113027695433390_1402627_n.jpg
bottom of page