top of page

NAGYVILÁG

Thaiföld - Bangkok  2.

Szöveg és fotók:  Szeszler Szilvia

A fővárosba érve először is – lévén monszunidőszak – az iszonyatos/bődületes melegen túl a rendkívüli párataralom „vágja mellbe” az utazót. Ha a nap éppen nem is süt, az otthoni didergő késő őszből érkezve úgy érezzük kopoltyúra lenne szükség ahhoz, hogy ekkora pára ellenére levegőhöz jussunk, ráadásul pillanatok alatt lever a víz minket, az összes ruhánk ránk tapad.

 

A Chao Phraya, a „Fenséges Királyok folyója” partján  fekvő mintegy kilenc-tízmilliós lakosú Bangkok, thai nyelven Krung Thep (az Angyalok városa) – „Ázsia Velencéje” mindig is „vizi város” volt, valaha cölöpökből épült házakból állt, illetve vizi életet élők lakták, akik  un. úszó kunyhókban élték le egész életüket. Maga a „Bang” szó is víz melletti települést jelent. A mai napig a város képéhez tartoznak a gyümölcs- és egyéb termény szállító csónakok és bárkák, a vizitaxik, ill. ma már a nagyobb teherszállító hajók is. A városban rengeteg csatorna található, ahol még ma is százezrek élnek a vízre épített úszó házakban, közlekedési eszközül különféle csónakokat használnak, egész életüket itt élik le. A folyón, a csatornákon hajózva a város több száz kisebb-nagyobb, keleti módra rendkívül gazdagon díszített templomot láthatunk, valamint a múlt századokból megmaradt, a hajózáshoz kapcsolódó raktár és egyéb régi történelmi épületet, (hiszen a város a 19. sz. végén is még csak kis település volt.)

kicsi.jpg
20170419_183713.jpg
20170418_153416.jpg
20170418_151209.jpg

Ezt ellensúlyozandó, a régi épületek háttereként óriási felhőkarcolok emelkednek az égbe, elgondolkodtatva minket, hogy vajon melyik is Bangkok igazi arca. Azt kell mondani, hogy mindkettő, hiszen a város mesébe illő gazdag történelmi múltú épületei ugyanúgy a városképhez és a város történelméhez taroznak, mint a százával tornyosuló felhőkarcolók,  mivel tény, hogy Bangkok Ázsia legnagyobb népsűrűségű városa és mint ilyen, utcáinak már csak felfelé volt hely/az utcák már csak felfelé terjeszkedhettek.

 

A történelmi és a modern, a szegény és a gazdag, a kicsi és az óriási állandó ellentéte és ötvözete a város. Modern felsővasúton (BTS Skytrain) száguldva utazunk a sok tíz emeletnyi felhőkarcolók között, melyek lakóházaknak, bevásárlóközpontoknak, üzleti- és bank központoknak, luxus szállodáknak adnak otthont, miközben lepillantva a négy-ötsávos sugárutak mellett apró sikátorokban pici szerény épületek és üzletek húzódnak meg, a luxus minden kellékét nélkülözve.

 

Feltétlenül látni kell a történelmi nevezetességek közül Bangkokban a Grand Palace vagy Nagy Palota komplexumot, melyben a Wat Phra Kaew vagyis Smaragd Buddha temploma is helyet kapott. A templomegyüttesben a thai építészet mellett felfedezhetjük a kínai és a burmai mesterek összetéveszthetetlen stílusát is, mind az épületekben mind pedig az azok berendezéseit és külső elemeit alkotó szobroknál is.

20170418_153809.jpg
bottom of page