NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK
PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

TÖRÖK TÖLTÖTT PADLIZSÁN
Fotó: Jakatics Róbert
Fotó: Jakatics Róbert
A padlizsánt számos néven ismerik szerte a világon, a magyar nyelvbe török paradicsomként került be annak idején, Erdélyben vinetának, a germán nyelvcsaládban tojásgyümölcsnek hívják. Voltak korok, amikor féltek a fogyasztásától, de mára közkedvelt része az étrendünknek. Sághi Ágnes jóvoltából megtudhatjuk, hogy a törökök miként és mivel töltik meg a padlizsánt.

TÖRÖK TÖLTÖTT PADLIZSÁN receptje
Hozzávalók / 4 adag
-
2 nagy db padlizsán
-
50 dkg darált pulykahús
-
2 közepes db vöröshagyma
-
2 közepes db paradicsom
-
2 közepes db paprika
-
4 gerezd fokhagyma
-
70 g sűrített paradicsom (kis konzervdoboznyi)
-
3 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 teáskanál chiliszósz (ha csípősen szeretjük)
-
3 db babérlevél
Elkészítés
Padlizsánok elősütése
-
A padlizsánokat megmossuk, hosszában félbevágjuk, és héjukkal felfelé sütőpapírral borított tepsiben elősütjük, hogy megpiruljon a héja és megpuhuljon a belseje.
-
Kb. fél óra sütés után kivesszük a sütőből, és ha kicsit kihűltek, átforgatjuk, héjukkal lefelé.
Töltelék
-
Az olívaolajban üvegesre pirítjuk a hagymát, rádobjuk a darált húst, és fehéredésig pirítjuk. Majd hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot, a fokhagymát, a babérleveleket, a sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk. Ha szeretjük a csípőset, csiliszósszal is ízesítsük.
-
Készre pároljuk a darált húsos tölteléket. Ha a zöldségek nem engednének elég levet, akkor pici vízzel pótoljuk. Kidobjuk belőle a babérleveleket.
-
A közben kihűlt padlizsánok belsejét kikaparjuk, kb. 1-1,5 cm peremet hagyva a héjon. A kikapart sült padlizsánt összekeverjük a húsos raguval, visszatöltjük a padlizsánokba, és 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.