top of page

NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK

PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

Töltött padlizsán_2000px.jpg

TÖRÖK TÖLTÖTT PADLIZSÁN

Fotó:  Jakatics Róbert

Fotó:  Jakatics Róbert

A padlizsánt számos néven ismerik szerte a világon, a magyar nyelvbe török paradicsomként került be annak idején, Erdélyben vinetának, a germán nyelvcsaládban tojásgyümölcsnek hívják. Voltak korok, amikor féltek a fogyasztásától, de mára közkedvelt része az étrendünknek. Sághi Ágnes jóvoltából megtudhatjuk, hogy a törökök miként és mivel töltik meg a padlizsánt.

tr.png

TÖRÖK TÖLTÖTT PADLIZSÁN receptje

Hozzávalók / 4 adag

 

Elkészítés

Padlizsánok elősütése

  1. A padlizsánokat megmossuk, hosszában félbevágjuk, és héjukkal felfelé sütőpapírral borított tepsiben elősütjük, hogy megpiruljon a héja és megpuhuljon a belseje.

  2. Kb. fél óra sütés után kivesszük a sütőből, és ha kicsit kihűltek, átforgatjuk, héjukkal lefelé.

 

Töltelék

  1. Az olívaolajban üvegesre pirítjuk a hagymát, rádobjuk a darált húst, és fehéredésig pirítjuk. Majd hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot, a fokhagymát, a babérleveleket, a sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk. Ha szeretjük a csípőset, csiliszósszal is ízesítsük.

  2. Készre pároljuk a darált húsos tölteléket. Ha a zöldségek nem engednének elég levet, akkor pici vízzel pótoljuk. Kidobjuk belőle a babérleveleket.

  3. A közben kihűlt padlizsánok belsejét kikaparjuk, kb. 1-1,5 cm peremet hagyva a héjon. A kikapart sült padlizsánt összekeverjük a húsos raguval, visszatöltjük a padlizsánokba, és 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.

© Copyright
bottom of page