top of page
a modern és varázslatos Kelet
Szilvi 2_vágott.jpg
tunézia_1200px.jpg

Az, hogy az idei nyaralási helyzet hogyan fog alakulni még nem látható tisztán, de a jelek arra utalnak, hogy azért ebben az évben is elmegyünk nyaralni, még ha nem is az előszezonban. Tunézia régóta nagy kedvence a magyar utazóknak és ez máig sem változott. Kedvcsinálónak most megosztjuk egy korábbi kalandos utunkat, amelynek során újból bepillantunk a mesés észak-afrikai ország gyöngyszemeinek számító nevezetességekbe, hogy közösen hangolódjunk egy idei utazásra.

 

Felfedező túránkat a kötelező helyszíneken: a fővárossal északon szinte összenőtt festői Sidi Bou Saidban kezdtük, ahol meggyőződtünk róla, hogy a tenger kékje most is változatlanul azúrkék és gyönyörű a tuniszi öbölben, a festői fehér-kék házacskák ragyognak a napfényben. Kicsit odébb Karthagoban végigsétáltunk a római korból itt maradt pompás Antonius Pius fürdő komplexum területén, amely természetesen nem csak - az amúgy monumentális tengerre néző - egykori fürdő romjaiból áll, hanem egyéb, kapcsolódó épületekből is, hiszen az egykori nagyurak és hadvezérek idejük egy igen nagy részét töltötték itt, üzleti és egyéb - nem igazán publikus - ügyeiket is itt intézték, sőt van itt még egykori iskolai, oktatási épületek romjaiból is néhány.

Egészen rendkívüli, pazar élményben volt részünk ugyanebből a korból, amikor Onudha (vagy Uthina) római kori város romjait látogattuk meg, amely mindössze kb. 20 kilométernyire van Tunisztól. A város romjai között volt egy meseszép amfiteátrum, amely ugyan nem olyan nagy, mint a híres, szintén tunéziai, El Jem-i, de lenyűgöző épségben maradt fent, akárcsak a közelében levő 30 szobás egykori nagyúri ház romjai, amelynek padlóját a mai napig épségben fennmaradt színes mozaikok díszítik. A hegy tetején pedig a város még romjaiban is impozáns Capitoliumának maradványai emelkedtek, hirdetvén egy korábbi dicsőséges kort.

Szálloda- és városnéző portyánkat Hammametben és annak újabb, fehér és csontszínű pazar szálloda sorát felvonultató Jasmin Hammamet negyedében és a szomszédos Nabeulban folytattuk. A szállodákat illetően igazán megnyugtató a helyzet: modernek és kiválóan karbantartottak a hotelek, mind az épületeket mind pedig egzotikus kertjeiket, élmény- és vízi parkjaikat illetően is, akár a három, akár a négy csillagos kategóriájúakban néztünk szét. Az ötcsillagosokról nem is beszélve. Tunéziában a három csillagos kategória bátran bevállalható, ez az intenzív szálloda mustra csak megerősített ebben, érdemes lehet azonban a négy csillagosakból választani, mert az is megfizethető és sok egyéb szolgáltatást nyújt.

 

Nabeul a tunéziai fazekasság egyik fellegvára, amit az utcákon több helyen, sokszor a körforgalom közepén elhelyezett hatalmas, mázas agyag edényekkel és egyéb kompozíciókkal is jeleznek az ide érkezőknek. A város hemzseg az itteni fazekasok színpompás termékeivel zsúfolt boltoktól és érdemes benézni egy-egy műhelybe, ahol a termékek elkészítésének folyamatát is láthatjuk.

 

Utunkat a mintegy 1100 kilométeres Szahara túrával folytatjuk; az iszlám ikonikus és mesés, épülete, a Kairouan-i mecset mellett most idő híján csak elhaladunk. A sivatag oázisa, Tozeur felé vesszük az irányt, ami nem éppen a szomszédban van, több órás buszos út és alvás után meg is érkezünk. Jeepekre váltunk és jó néhány kilométernyi hajmeresztő és adrenalinszint növelő homokdűne túra és több tucatnyi eszeveszett sikoltozás után – amelyeken rutinus jeep sofőrjeink szakadnak a nevetéstől - megérkezünk a következő esemény helyszínére.

Jeep sofőreink szokatlanul leszelídült vezetéssel a Chebika oázisba visznek minket, amely az Atlasz hegység egyik leglélegzetelállítóbb látványa. Az oázisban meleg és hideg vizű források fakadnak, élővé téve a lakatlan hegyeket. Douz-i szállásunkat a Chott el Jerid egykor tenger borította, mára kiszáradt sós tavai mellett haladva érjük el, ahol manapság kinyerik a néhai tengerek után lerakódott sót.

A rendkívül eseménydús napot újabb követi, méghozzá igen korán, hajnalban – ébresztőnk ¾ 4-kor van, hogy már tevehátról érjük el a napfelkeltét a sivatagban. Mindenki meggyötört és álmos, tevéink is. A látványért azonban megérte felkelni, ennél fenségesebb látványt, mint a napfelkelte a sivatag dűnéi felett, nem igen lehet elképzelni.

Sivatag_1200px.jpg
IMG_7589 m.jpg
tuni 2_1200px.jpg
tuni 5_1200px.jpg

Utunk folytatásaként tovább megyünk Matmatába, ahol megnézzük a híres barlang lakásokat. Közülük az egyikben a napi életmódot is figyelemmel kísérhetjük, a hagyományos, őrlő kövekkel végzett gabonaőrlést, berber szövőszéket láthatunk éppen készülő szőnyeggel. Belesünk az egyes helységekbe is: igazán nem minden napi látványt nyújt nekünk, elkényelmesedett városiaknak ez az egyszerű berendezés és életmód.

Az iszlám kulturában a lélek mellett a test ápolása és tisztán tartása is a vallási kötelezettségek részét képezi. A közfürdőket, vagy hamamokat minden arab városban megtaláljuk, városnegyedenként elég sokat, amelyet az ott lakók néhány naponta látogatnak. Vannak női és férfi fürdők, vagy ahol nem, ott női és férfi napok. A fürdő tulajdonképpen egy gőzfürdő, ahol a bőr felpuhítása után egy arra hivatott alkalmazott a felpuhult és elhalt bőrt lesikálja a fürdőzőkről, akik utána kis helyi kutakból forró és hideg vízzel mossák tisztára magukat. Szokásos esküvő előtt a teljes női rokonság látogatásai is a hamamban, megtisztulás céljából. Ottlétemkor is egy ilyenre volt példa.

 

Ha lehet még űberelni a meglátogatott nevezetességeket és élményeket, hát megtörténik az is: a világ harmadik legnagyobb, majdnem teljesen épen megmaradt római kor amfiteátruma tornyosul egyszer csak elénk az út végén El Jemben. Az építmény monumentális és szívszorítóan lenyűgöző, szinte látjuk magunk előtt az egykori küzdelmeket, ahol rabszolgák küzdöttek egymással és vadállatokkal, ahogy lenézünk a nézőtér tetejéről.

 

Levezetésként választhattunk a szervezők részéről egy Sousse-i medina és bazár látogatás illetve tengerparti pihenés között egy délután erejéig. Nos, én a medina látogatást választottam, mivel egyik kedvenc városomat Sousse-t már igen régen láttam utoljára. Nem is bántam meg, a szokásos forgatag, lovas hintók, taxik, autók, a kikötőben „kalóz” és tengerjáró hajók kavalkádja, a bazárban kedves árusok vártak a remek tunéziai bőr árukkal, színpompás fazekas termékekkel, lámpákkal és amforákkal és a hangos, barátságos fecsegésükkel.

 

Mindenkit várnak szeretettel idén is Magyarországról!

tuni 4_1200px.jpg
10172797_666671976735623_515080880862429

TUNÉZIA

bottom of page